Wiadomości
Data: 15 września 2020, Wtorek / Ilość wyświetleń: 1618
Gospodynie ugościły przedstawicieli branży turystycznej z regionu (zdjęcia)
Drugie warsztaty z gotowania potraw regionalnych przeprowadzone przez Śwarne Babki z Łętowego były nie mniej ekscytujące i smaczne, niż te pierwsze. Tym razem łętowskie gospodynie zaprosiły swoich gości do siebie. W miejscowej remizie OSP wyczarowały zagórzańską łąkę, grządkę i kawałek lasu… Na pięknie zaaranżowanym na tę okoliczność zagórzańskim stole były też produkty z ich spiżarni!
Na warsztaty, podczas których uczyły gotowania czterech zagórzańskich potraw: zupy z korpieli, sapki, pierogów z suszonymi śliwkami i kołoca z bryndzą, zaprosiły tym razem przedstawicieli obiektów turystycznych z regionu.
Uczestnicy spotkania, zachwyceni tradycyjnymi smakami, już przy stole snuli plany wprowadzenia tych potraw w menu swoich obiektów oraz polecania swoim gościom warsztatów z ich gotowania. Rozkoszne smaki pieściły podniebienia gości Śwarnych Babek, a zapachy unoszące się w pomieszczeniu i wrażenia estetyczne zagórzańskiego stołu tylko potęgowały przyjemne doznania.
Zainteresowanie tymi potrawami przerosło nasze oczekiwania – projektowe warsztaty podsumowują panie z KGW Łętowe. Z pewnymi obawami pisałyśmy wniosek grantowy i zapraszałyśmy na nasze warsztaty. Okazało się, że w naczyniach nie została ani kropla, na stołach nawet okruszek, a zadowolonym gościom bardzo smakowały przygotowane przez nas dania. Warto tutaj również dodać, że nasza „korpielanka” otrzymała 1 miejsce w powiatowym konkursie „Przysmaki Kół Gospodyń Wiejskich” – to dobry prognostyk, ale i rekomendacja dla naszych potraw.
Kolejne warsztaty z przygotowania czterech tradycyjnych potraw są częścią projektu realizowanego przez KGW Łętowe „Warsztaty kulinarne z przygotowania tradycyjnych potraw zagórzańskich sposobem na rozszerzenie działalności odpłatnej Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowem”, na który łętowianki otrzymały grant z Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej - Subregion Sądecki. W jego ramach gospodynie miały wytypować cztery potrawy regionalne, na które, po przeprowadzeniu odpowiedniej procedury, zostaną złożone wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych oraz Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Małopolsce. Finalnie potrawy te mają stanowić dodatkową kartę zagórzańskiego menu w restauracji Pensjonatu Szczebel w Mszanie Dolnej. Kolejne obiekty planują już wprowadzić taki jadłospis również u siebie. Gospodynie z Łętowego szykują się także do przeprowadzania warsztatów z gotowania tych potraw oraz uzyskania Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny na te warsztaty.
W ramach projektu powstanie również spot reklamowy o czterech zagórzańskich potrawach (zupie z korpieli, sapce, pierogach z suszonymi śliwkami i kołocu z bryndzą) oraz ulotka informująca o ich pochodzeniu, właściwościach zdrowotnych, okolicznościach, w jakich jadali je drzewiej Zagórzanie oraz możliwości wzięcia udziału w warsztatach z ich gotowania.
Projekt „Warsztaty kulinarne z przygotowania tradycyjnych potraw zagórzańskich sposobem na rozszerzenie działalności odpłatnej Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowem” realizowany jest w ramach Małopolskiego Ośrodka Wsparcie Ekonomii Społecznej - Subregion Sądecki, przy wsparciu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Magda Polańska
Uczestnicy spotkania, zachwyceni tradycyjnymi smakami, już przy stole snuli plany wprowadzenia tych potraw w menu swoich obiektów oraz polecania swoim gościom warsztatów z ich gotowania. Rozkoszne smaki pieściły podniebienia gości Śwarnych Babek, a zapachy unoszące się w pomieszczeniu i wrażenia estetyczne zagórzańskiego stołu tylko potęgowały przyjemne doznania.
Zainteresowanie tymi potrawami przerosło nasze oczekiwania – projektowe warsztaty podsumowują panie z KGW Łętowe. Z pewnymi obawami pisałyśmy wniosek grantowy i zapraszałyśmy na nasze warsztaty. Okazało się, że w naczyniach nie została ani kropla, na stołach nawet okruszek, a zadowolonym gościom bardzo smakowały przygotowane przez nas dania. Warto tutaj również dodać, że nasza „korpielanka” otrzymała 1 miejsce w powiatowym konkursie „Przysmaki Kół Gospodyń Wiejskich” – to dobry prognostyk, ale i rekomendacja dla naszych potraw.
Kolejne warsztaty z przygotowania czterech tradycyjnych potraw są częścią projektu realizowanego przez KGW Łętowe „Warsztaty kulinarne z przygotowania tradycyjnych potraw zagórzańskich sposobem na rozszerzenie działalności odpłatnej Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowem”, na który łętowianki otrzymały grant z Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej - Subregion Sądecki. W jego ramach gospodynie miały wytypować cztery potrawy regionalne, na które, po przeprowadzeniu odpowiedniej procedury, zostaną złożone wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych oraz Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Małopolsce. Finalnie potrawy te mają stanowić dodatkową kartę zagórzańskiego menu w restauracji Pensjonatu Szczebel w Mszanie Dolnej. Kolejne obiekty planują już wprowadzić taki jadłospis również u siebie. Gospodynie z Łętowego szykują się także do przeprowadzania warsztatów z gotowania tych potraw oraz uzyskania Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny na te warsztaty.
W ramach projektu powstanie również spot reklamowy o czterech zagórzańskich potrawach (zupie z korpieli, sapce, pierogach z suszonymi śliwkami i kołocu z bryndzą) oraz ulotka informująca o ich pochodzeniu, właściwościach zdrowotnych, okolicznościach, w jakich jadali je drzewiej Zagórzanie oraz możliwości wzięcia udziału w warsztatach z ich gotowania.
Projekt „Warsztaty kulinarne z przygotowania tradycyjnych potraw zagórzańskich sposobem na rozszerzenie działalności odpłatnej Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowem” realizowany jest w ramach Małopolskiego Ośrodka Wsparcie Ekonomii Społecznej - Subregion Sądecki, przy wsparciu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Magda Polańska
-
Komentarze na Facebooku Już teraz komentuj na naszym Facebooku
-
Czekamy na Wasze listy Napisz do nas na adres kontakt@gorce24.pl
Zobacz także
Rowerem wokół Rabki - Zdroju
Piątek, 19 kwietnia 2024 17:35Spotkanie ws. projektowania kanalizacji w Zarytem (zdjęcia)
Piątek, 19 kwietnia 2024 13:48Trzecie pokolenie Kościelnioków w Radiu Kraków
Piątek, 19 kwietnia 2024 12:58Zmiana organizacji ruchu na skrzyżowaniu ul. Podhalańskiej i Zakopiańskiej (zdjęcia)
Piątek, 19 kwietnia 2024 10:59
Zaproszenia
Zdjęcia
Rabka-Zdrój: Auto wjechało do Słonki
Środa, 17 kwietnia 2024
Rabka-Zdrój: Palowanie osuwiska na ul. Zakopiańskiej
Środa, 17 kwietnia 2024
Rabka-Zdrój: Święcone u Podhalan
Wtorek, 16 kwietnia 2024
Ogłoszenia
Reklama