Wiadomości
Data: 4 stycznia 2021, Poniedziałek / Ilość wyświetleń: 1812
Śwarne Babki tuż za podium konkursu kulinarnego (zdjęcia)
Zagórzańskie potrawy po raz kolejny zostały wysoko ocenione przez jury ogólnopolskiego konkursu. Tym razem gaździny z KGW Łętowe zgłosiły do konkursu na najlepsze praktyki tradycji kulinarnych polskiej wsi „Polska wieś smakuje” dwie zagórzańskie potrawy: zupę z korpieli, zwaną także korpielanką (w kategorii „zupy”) oraz pierogi z suszonymi śliwkami (w kategorii „dania jarskie”).
Tradycyjne potrawy, które drzewiej gościły na stołach Zagórzan, tak spodobały się komisji konkursowej, że ta przyznała pierogom z suszonymi śliwkami 4. miejsce (na 58 zgłoszonych do konkursu potraw) i 6. miejsce korpielance (na 82 zgłoszeń).
Konkurs „Polska Wieś Smakuje” adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich oraz rolników (rolniczek) indywidualnych – czytamy na stronie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Jury konkursu nie miało łatwego zadania, gdyż różnorodność nadesłanych opisów była ogromna, a każda praktyka kulinarna oceniana była według dziewięciu kryteriów merytorycznych. Do kryteriów tych należały: dopasowanie zgłoszonej praktyki do kategorii konkursowej, charakter opisu zgłaszanej praktyki kulinarnej, jej historia i związek z regionem i społecznością lokalną oraz sposób jej kultywowania w gospodarstwie lub w działalności KGW. Jury oceniało również: społeczne, kulturowe, ekologiczne i gospodarcze danej praktyki – np. jak przyczynia się ona do integrowania społeczności lokalnej, do zachowania i rozwoju kultury wsi, ochrony dziedzictwa przyrodniczego, jak również do możliwego zwiększenia dochodu rolników lub KGW. W ocenie Jury było też brane pod uwagę zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne.
Konkurs zrealizowany został w ramach operacji pn. “Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” realizowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Zarówno zupa z korpieli, jaki pierogi z suszonymi śliwkami, a także sapka (kluski rozgarnywane) i kołoc razowy z bryndzą to zagórzańskie potrawy, które po ponownym otwarciu gastronomii na stałe zagoszczą w menu restauracji Pensjonatu Szczebel w Mszanie Dolnej. Potrawy te będzie można również zamówić w kuchni Młodzieżowego Ośrodka Rekolekcyjnego i Schroniska na Śnieżnicy w Kasinie Wielkiej oraz Bazy Lubogoszcz w Kasince Małej.
Wszystkich, którzy mają ochotę nauczyć się samodzielnego ich wykonania Śwarne Babki z KGW Łętowe już dzisiaj zapraszają na warsztaty z ich przygotowania (poz. 38) https://bit.ly/3923A6c
Magda Polańska
Konkurs „Polska Wieś Smakuje” adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich oraz rolników (rolniczek) indywidualnych – czytamy na stronie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Jury konkursu nie miało łatwego zadania, gdyż różnorodność nadesłanych opisów była ogromna, a każda praktyka kulinarna oceniana była według dziewięciu kryteriów merytorycznych. Do kryteriów tych należały: dopasowanie zgłoszonej praktyki do kategorii konkursowej, charakter opisu zgłaszanej praktyki kulinarnej, jej historia i związek z regionem i społecznością lokalną oraz sposób jej kultywowania w gospodarstwie lub w działalności KGW. Jury oceniało również: społeczne, kulturowe, ekologiczne i gospodarcze danej praktyki – np. jak przyczynia się ona do integrowania społeczności lokalnej, do zachowania i rozwoju kultury wsi, ochrony dziedzictwa przyrodniczego, jak również do możliwego zwiększenia dochodu rolników lub KGW. W ocenie Jury było też brane pod uwagę zastosowanie danej praktyki kulinarnej w zdrowej i zrównoważonej diecie, czyli jej walory odżywcze i prozdrowotne.
Konkurs zrealizowany został w ramach operacji pn. “Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” realizowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Zarówno zupa z korpieli, jaki pierogi z suszonymi śliwkami, a także sapka (kluski rozgarnywane) i kołoc razowy z bryndzą to zagórzańskie potrawy, które po ponownym otwarciu gastronomii na stałe zagoszczą w menu restauracji Pensjonatu Szczebel w Mszanie Dolnej. Potrawy te będzie można również zamówić w kuchni Młodzieżowego Ośrodka Rekolekcyjnego i Schroniska na Śnieżnicy w Kasinie Wielkiej oraz Bazy Lubogoszcz w Kasince Małej.
Wszystkich, którzy mają ochotę nauczyć się samodzielnego ich wykonania Śwarne Babki z KGW Łętowe już dzisiaj zapraszają na warsztaty z ich przygotowania (poz. 38) https://bit.ly/3923A6c
Magda Polańska
-
Komentarze na Facebooku Już teraz komentuj na naszym Facebooku
-
Czekamy na Wasze listy Napisz do nas na adres kontakt@gorce24.pl
Zobacz także
Pogrzeb Jana Luberdy w czwartek
Wtorek, 23 kwietnia 2024 15:32Przygotowania do przebudowy drogi krajowej między Kasiną Wielką a Limanową
Wtorek, 23 kwietnia 2024 15:19Pisarz w bibliotece
Wtorek, 23 kwietnia 2024 15:18Wierchy Cup III. Trwają zapisy
Wtorek, 23 kwietnia 2024 15:15Wiosenna akcja sprzątania gminy Rabka-Zdrój
Wtorek, 23 kwietnia 2024 10:11
Zaproszenia
Zdjęcia
Rabka-Zdrój: Auto wjechało do Słonki
Środa, 17 kwietnia 2024
Rabka-Zdrój: Palowanie osuwiska na ul. Zakopiańskiej
Środa, 17 kwietnia 2024
Rabka-Zdrój: Święcone u Podhalan
Wtorek, 16 kwietnia 2024
Ogłoszenia
Reklama