Wiadomości
Data: 27 października 2011, Czwartek / Ilość wyświetleń: 4983
Święto Orawskie w Harkazbuzie. Głównym tematem - pieczenie chleba
26 października odbyło się Święto Orawskie zorganizowane przez Szkołę Podstawową im. Marii Konopnickiej w Harkabuzie przy współpracy Gminnego Ośrodka Kultury w Rabie Wyżnej.
Na uroczystość przybyli zaproszeni goście, między innymi ksiądz proboszcz z parafii Podsarnie-Harkabuz, wójt Gminy Raba Wyżna Andrzej Dziwisz, dyrektorzy szkół, kierownik świetlicy ,,Emaus”, sołtysi i poetki ludowe, zespół Trutnie ze Skawy, nauczyciele, uczniowie ze szkół gminy Raba Wyżna oraz społeczność lokalna.
Tematem tegorocznego święta był tradycyjny, zapominany już, proces przygotowania chleba - od ziarenka do bochenka. Celem uroczystości miało być nie tylko przybliżenie zapominanych zwyczajów i przyśpiewek, ale także przypomnienie o szacunku dla chleba. Uczniowie w strojach ludowych przygotowali przedstawienie, które ukazywało czynności już raczej niespotykane, jak młócenie cepami czy mielenie ziaren w kieracie. Pokaz multimedialny był podsumowaniem uczniowskiego przedstawienia i prezentował różnice między przygotowaniem pieczywa kiedyś a dziś. Różnicę w smaku poczuł każdy, kto spróbował chleba przygotowanego przez gospodynie z Harkabuza. Nie był to jedyny przysmak przygotowany przez niezawodne panie, więc mili goście opuścili nas syci nie tylko wrażeń estetycznych.
Składamy podziękowania dla Gminnego Ośrodka Kultury i Banku Spółdzielczego w Rabie Wyżnej za wsparcie finansowe.
Materiał szkoły / Opracował (mr)
Tematem tegorocznego święta był tradycyjny, zapominany już, proces przygotowania chleba - od ziarenka do bochenka. Celem uroczystości miało być nie tylko przybliżenie zapominanych zwyczajów i przyśpiewek, ale także przypomnienie o szacunku dla chleba. Uczniowie w strojach ludowych przygotowali przedstawienie, które ukazywało czynności już raczej niespotykane, jak młócenie cepami czy mielenie ziaren w kieracie. Pokaz multimedialny był podsumowaniem uczniowskiego przedstawienia i prezentował różnice między przygotowaniem pieczywa kiedyś a dziś. Różnicę w smaku poczuł każdy, kto spróbował chleba przygotowanego przez gospodynie z Harkabuza. Nie był to jedyny przysmak przygotowany przez niezawodne panie, więc mili goście opuścili nas syci nie tylko wrażeń estetycznych.
Składamy podziękowania dla Gminnego Ośrodka Kultury i Banku Spółdzielczego w Rabie Wyżnej za wsparcie finansowe.
Materiał szkoły / Opracował (mr)
-
Komentarze na Facebooku Już teraz komentuj na naszym Facebooku
-
Czekamy na Wasze listy Napisz do nas na adres kontakt@gorce24.pl
Zobacz także
Jak pozbyć się gruzu zgodnie z prawem?
Czwartek, 25 kwietnia 2024 15:34The Flash na Roztoki
Czwartek, 25 kwietnia 2024 14:45Sukcesy sportowe uczniów Zespołu Szkół im ks. prof. J. Tischnera (zdjęcia)
Czwartek, 25 kwietnia 2024 14:41Mszański ZSTI na krakowskich targach edukacyjnych (zdjęcia)
Czwartek, 25 kwietnia 2024 14:40Burmistrz wyszedł, radni chcieli przeprosin, zostały pretensje. Fatalne zakończenie kadencji w rabczańskim samorządzie
Środa, 24 kwietnia 2024 19:10
Zaproszenia
Zdjęcia
Rabka-Zdrój: Postępy prac na budowie bloku SIM przy ul. Kilińskiego
Czwartek, 25 kwietnia 2024
LXXXII Sesja Rady Miejskiej w Rabce-Zdroju
Środa, 24 kwietnia 2024
Rabka-Zdrój: Auto wjechało do Słonki
Środa, 17 kwietnia 2024
Ogłoszenia
Reklama