Wiadomości
Data: 30 września 2024, Poniedziałek / Ilość wyświetleń: 1581
Biesiada na bacówce w Olszówce (zdjęcia)
W minioną sobotę na bacówce w Olszówce odbyła się “Letnia Zagórzańska Biesiada - Warsztaty Kulinarne”.
Wydarzenie rozpoczęło się od niespodzianki - na gości czekał wóz, którym gazda całego przedsięwzięcia Józef Kościelniak wywoził na bacówkę. Tam przywitano gości nie tylko słowem, ale też muzyką rodzinnej kapeli Kościelnioki. W czasie krótkiego koncertu przed bacówką Śwarne Babki z Łętowego Koło Gospodyń Wiejskich Łętowe przygotowywały już warsztaty z gotowania sapki(po Olszowsku - Kluski rozgarnywane po talyrzu) serwowane z omastą lub skwarkami. To danie przywróciło niezwykłe wspomnienia gości zza wielkiej wody, którzy wychowali się na tej potrawie, a byli i tacy którzy przyjechali specjalnie aż z dolnośląska żeby nauczyć się od profesjonalistów jak gotować zagórzańską sapkę.
Pomiędzy daniami goście mogli częstować się lokalnymi wyrobami m.in serami od Moniki Kubik Zagórzańska Tradycja - Sery Podpuszczkowe, miodami i wypiekami od Moniki Woźniak Pasieka u Piotra Woźniaka z Koniny. Pod namiotem czekały na gości flaczki z przepisu Olszowskiej gospodyni Pani Stasi, niezwykle delikatne i fenomenalnie przyrządzone.
Przed bacówką na ognisku warzyła się baranina w rosole która przyciągała zapachem.
Baranina, a raczej jagnięcina królowała na tym wydarzeniu - kto nie był zwolennikiem rosołu mógł degustować pieczoną jagnięcinę lub gulasz z mięsa baraniego według przepisu gaździny tego wydarzenia Monika Kościelniak. A na deser były knedle ze śliwką.
Gdyby tego było mało, Śwarne Babki częstowały kolejnymi daniami, czyli Korpielanką podawaną z kołaczem z bryndzą, a na deser pierogi z suszoną śliwką.
Pomiędzy daniami było gwarno od rozmów. Organizatorzy dziękują Kołu Gospodyń Wiejskich Łętowe, partnerom i kreatorom Marki Lokalnej Zagórzańskie Dziedziny, Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka oraz wszystkim którzy tego dnia tu byli.
Źródło: Organizatorzy
Pomiędzy daniami goście mogli częstować się lokalnymi wyrobami m.in serami od Moniki Kubik Zagórzańska Tradycja - Sery Podpuszczkowe, miodami i wypiekami od Moniki Woźniak Pasieka u Piotra Woźniaka z Koniny. Pod namiotem czekały na gości flaczki z przepisu Olszowskiej gospodyni Pani Stasi, niezwykle delikatne i fenomenalnie przyrządzone.
Przed bacówką na ognisku warzyła się baranina w rosole która przyciągała zapachem.
Baranina, a raczej jagnięcina królowała na tym wydarzeniu - kto nie był zwolennikiem rosołu mógł degustować pieczoną jagnięcinę lub gulasz z mięsa baraniego według przepisu gaździny tego wydarzenia Monika Kościelniak. A na deser były knedle ze śliwką.
Gdyby tego było mało, Śwarne Babki częstowały kolejnymi daniami, czyli Korpielanką podawaną z kołaczem z bryndzą, a na deser pierogi z suszoną śliwką.
Pomiędzy daniami było gwarno od rozmów. Organizatorzy dziękują Kołu Gospodyń Wiejskich Łętowe, partnerom i kreatorom Marki Lokalnej Zagórzańskie Dziedziny, Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka oraz wszystkim którzy tego dnia tu byli.
Źródło: Organizatorzy
-
Komentarze na Facebooku Już teraz komentuj na naszym Facebooku
-
Czekamy na Wasze listy Napisz do nas na adres kontakt@gorce24.pl
-
Zobacz także
Góralskie Święcone - wspólna modlitwa, ślubowania i posiady
Poniedziałek, 28 kwietnia 2025 09:15Z Orlej Perci do Rabki - górska opowieść Wojciecha Winkela
Poniedziałek, 28 kwietnia 2025 09:11Góralskie brzmienia na Majówkę - Trebunie-Tutki w Rabce-Zdroju
Poniedziałek, 28 kwietnia 2025 09:09Niewiarygodny remis w Rabce - Wierchy z punktem po "hat-tricku charakteru"
Niedziela, 27 kwietnia 2025 20:19Rowerzyści w Rabce-Zdroju upomnieli się o ścieżki rowerowe
Sobota, 26 kwietnia 2025 20:18
Zaproszenia
Zdjęcia
Podhalańskie "Święcone" w Rabce-Zdroju
Poniedziałek, 28 kwietnia 2025
Klasa Okręgowa: Wierchy Rabka-Zdrój - Zawrat Bukowina Tatrzańska 3:3
Niedziela, 27 kwietnia 2025
Rabczańska Masa Krytyczna - Rowerem przez Rabkę
Sobota, 26 kwietnia 2025
Ogłoszenia
Reklama