Wiadomości
Data: 30 września 2024, Poniedziałek / Ilość wyświetleń: 1143
Biesiada na bacówce w Olszówce (zdjęcia)
W minioną sobotę na bacówce w Olszówce odbyła się “Letnia Zagórzańska Biesiada - Warsztaty Kulinarne”.
Wydarzenie rozpoczęło się od niespodzianki - na gości czekał wóz, którym gazda całego przedsięwzięcia Józef Kościelniak wywoził na bacówkę. Tam przywitano gości nie tylko słowem, ale też muzyką rodzinnej kapeli Kościelnioki. W czasie krótkiego koncertu przed bacówką Śwarne Babki z Łętowego Koło Gospodyń Wiejskich Łętowe przygotowywały już warsztaty z gotowania sapki(po Olszowsku - Kluski rozgarnywane po talyrzu) serwowane z omastą lub skwarkami. To danie przywróciło niezwykłe wspomnienia gości zza wielkiej wody, którzy wychowali się na tej potrawie, a byli i tacy którzy przyjechali specjalnie aż z dolnośląska żeby nauczyć się od profesjonalistów jak gotować zagórzańską sapkę.
Pomiędzy daniami goście mogli częstować się lokalnymi wyrobami m.in serami od Moniki Kubik Zagórzańska Tradycja - Sery Podpuszczkowe, miodami i wypiekami od Moniki Woźniak Pasieka u Piotra Woźniaka z Koniny. Pod namiotem czekały na gości flaczki z przepisu Olszowskiej gospodyni Pani Stasi, niezwykle delikatne i fenomenalnie przyrządzone.
Przed bacówką na ognisku warzyła się baranina w rosole która przyciągała zapachem.
Baranina, a raczej jagnięcina królowała na tym wydarzeniu - kto nie był zwolennikiem rosołu mógł degustować pieczoną jagnięcinę lub gulasz z mięsa baraniego według przepisu gaździny tego wydarzenia Monika Kościelniak. A na deser były knedle ze śliwką.
Gdyby tego było mało, Śwarne Babki częstowały kolejnymi daniami, czyli Korpielanką podawaną z kołaczem z bryndzą, a na deser pierogi z suszoną śliwką.
Pomiędzy daniami było gwarno od rozmów. Organizatorzy dziękują Kołu Gospodyń Wiejskich Łętowe, partnerom i kreatorom Marki Lokalnej Zagórzańskie Dziedziny, Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka oraz wszystkim którzy tego dnia tu byli.
Źródło: Organizatorzy
Pomiędzy daniami goście mogli częstować się lokalnymi wyrobami m.in serami od Moniki Kubik Zagórzańska Tradycja - Sery Podpuszczkowe, miodami i wypiekami od Moniki Woźniak Pasieka u Piotra Woźniaka z Koniny. Pod namiotem czekały na gości flaczki z przepisu Olszowskiej gospodyni Pani Stasi, niezwykle delikatne i fenomenalnie przyrządzone.
Przed bacówką na ognisku warzyła się baranina w rosole która przyciągała zapachem.
Baranina, a raczej jagnięcina królowała na tym wydarzeniu - kto nie był zwolennikiem rosołu mógł degustować pieczoną jagnięcinę lub gulasz z mięsa baraniego według przepisu gaździny tego wydarzenia Monika Kościelniak. A na deser były knedle ze śliwką.
Gdyby tego było mało, Śwarne Babki częstowały kolejnymi daniami, czyli Korpielanką podawaną z kołaczem z bryndzą, a na deser pierogi z suszoną śliwką.
Pomiędzy daniami było gwarno od rozmów. Organizatorzy dziękują Kołu Gospodyń Wiejskich Łętowe, partnerom i kreatorom Marki Lokalnej Zagórzańskie Dziedziny, Stowarzyszeniu Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka oraz wszystkim którzy tego dnia tu byli.
Źródło: Organizatorzy
-
Komentarze na Facebooku Już teraz komentuj na naszym Facebooku
-
Czekamy na Wasze listy Napisz do nas na adres kontakt@gorce24.pl
Zobacz także
Wierchy zapraszają na mecz
Środa, 9 października 2024 19:47Seniorzy pod skrzydłami "Anioła" (zdjęcia)
Środa, 9 października 2024 18:02Wernisaż wystawy "Sacrum Herbarium - Święty Zielnik"
Środa, 9 października 2024 17:59Informacja o zamknięciu dla ruchu drogi gminnej
Środa, 9 października 2024 17:3370 Młodzieżowy Zlot Turystyczny z metą Rabce - historia zatoczyła koło... (zdjęcia)
Środa, 9 października 2024 07:48
Zaproszenia
Zdjęcia
Inauguracja nowego roku akademickiego RUTW w nowej siedzibie
Środa, 9 października 2024
30. rocznica ocalenia kościółka św. Krzyża na Piątkowej Górze w Chabówce
Poniedziałek, 7 października 2024
Rabka-Zdrój: Pożar budynku mieszkalnego na Gilówce
Niedziela, 6 października 2024
Ogłoszenia
Reklama