• Gorczański Portal Informacyjny
  • Poniedziałek, 24 marca 2025
  • Imieniny: Gabriela, Marka, Gabora
Reklama
Wiadomości
Data: 10 marca 2025, Poniedziałek / Ilość wyświetleń: 357

Rozmowa o kuchni zagórzańskiej w Radiu Kraków

Kto lepiej się zna na zagórzańskiej kuchni, niż te, które nasze, regionalne dania wpisały na Listę Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi? Co więcej, te same panie robią warsztaty z gotowania tych potraw, świetnie się przy tym bawiąc, edukują społeczeństwo do zdrowego i świadomego jedzenia, no i pokusiły się o drugie podejście do procedury wpisu kolejnych dań na wyżej wspomnianą listę. Mowa tutaj, oczywiście, o Śwarnych Babkach z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe.

Gdy sprawdzimy w słowniku języka polskiego znaczenie słowa ”śwarny” to otrzymamy wyjaśnienie: elegancki, szykowny, piękny, ładny, zgrabny, szybki, zręczny, zwinny, rześki, dziarski, żwawy… My nie mamy wątpliwości, że takie właśnie są łętowianki, a Wy, jeśli chcecie się przekonać, czy to prawda, posłuchajcie niedzielnej rozmowy z jedną z nich - Józefą Węglarz. Tę niezwykle ciekawą konwersację wyemitowano w audycji Pejzaże regionalne na antenie Radia Kraków. Do rozmowy o zagórzańskiej kuchni, która dostępna jest pod linkiem: https://www.radiokrakow.pl/audycje/pejzaze-regionalne-audycja-z-dn-903-2025-r/ Śwarną Babkę zaprosił red. Jan Stępień. Aby ją odsłuchać przewińcie stronę aż do informacji o KGW Łętowe i kliknijcie w link nad zdjęciem Józefy Węglarz.

Magda Polańska
Reklama
Zobacz także
Reklama