• Gorczański Portal Informacyjny
  • Piątek, 16 maja 2025
  • Imieniny: Andrzeja, Jędrzeja, Adama
Reklama
Wiadomości
Data: 17 kwietnia 2025, Czwartek / Ilość wyświetleń: 164

Zwyczaje, produkty i kulinaria świąteczne tematem konferencji z udziałem Zagórzanek

Przedświąteczne warsztaty, w których udział wzięły Śwarne Babki z Łętowego, zarejestrowała kamera krakowskiej „Kroniki”. Możemy je obejrzeć pod linkiem https://krakow.tvp.pl/86119881/11042025-2130 (od 12:31).

W przedświątecznym tygodniu, 11 kwietnia b.r., spotkali się w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Karniowicach przedstawiciele świata nauki z Małopolski, reprezentanci instytucji działających w obszarze rolnictwa, rolnicy, producenci, koła gospodyń i inni mieszkańcy obszarów wiejskich. Tematem konferencji zorganizowanej wspólnie przez MODR, Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Krakowie, był wielkanocny koszyk.

Zaproszenie do czynnego udziału w uroczystości otrzymali również przedstawiciele marki lokalnej Zagórzańskie Dziedziny, którzy zaprezentowali związane ze Świętami Wielkanocnymi produkty lokalne oraz wzięli udział w potyczkach kulinarnych. Józefa Węglarz, Danuta Węglarz i Danuta Babuśka – Śwarne Babki z KGW Łętowe stanęły w szranki z gospodyniami z Ptaszkowej, Szreniawy, Skały, Grojca i Teresą Rygielską z Dąbrowy Tarnowskiej. Pod okiem Wiesława Wróblewskiego, mistrza sztuki kulinarnej, gotowały świąteczne potrawy, do przygotowania których wykorzystywały produkty pochodzące z ras rodzimych. Kucharz pochwalił je za kreatywność i ich autorski sposób przygotowania i podania żurku chrzanowego. Szczególnie do gustu przypadły mu chipsy z boczku, które potrawie nadały nie tylko wyjątkowego smaku, ale były również ozdobą talerza. Kolejki ustawiały się zarówno do nich, jak i …po żurek zagórzański z mszańskiej octowni! Ten zazwyczaj kompletowano z octem, którego historia niezmiennie zachwyca i powoduje, że nabywcy słuchają jej z otwartymi ze zdziwienia ustami i oczami! Swoich amatorów znalazły też koronki od Zofii Piętoń, miody i produkty pszczele z Pasieki u Piotra Woźniaka z Koniny oraz „świeżynka” wśród użytkowników Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny – obrazki malowane kredkami przez Gabrielę Struzik – Łabuz (Elondi). Kreatorka zagórzańskiej marki lokalnej, Marysia Knapczyk, która naturalne stroiki i palmy wielkanocne tworzy razem ze swoją siostrą, Urszulą Kołodziej, miała również pełne ręce roboty. Nasza baca w spódnicy, Monika Kościelniak, reprezentująca Stowarzyszenie Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom z Olszówki, jak zwykle nie zawiodła i wsparła nas od strony medialnej.

Podczas konferencji była też okazja do rozmów ze „starymi” i nowymi znajomymi, których grono systematycznie się powiększa. Słuchaliśmy wyrazów uznania i zapewnień o śledzeniu naszych działań w telewizji i innych mediach. A takich aktywności w tym roku na pewno nie zabraknie. Do zapełniającego się w szybkim tempie kalendarza wydarzeń, które sami organizujemy lub na które jesteśmy zapraszani, dołączyło w piątkowe popołudnie jeszcze jedno. Bronisław Dutka, Dyrektor MODR i główny organizatory wydarzenia, wręczył bowiem gaździnom z Łętowego bilet do udziału w potyczkach kulinarnych podczas XXXIII Agropromocji, które zaplanowano na 14 września b.r. na starosądeckich Błoniach. Szykują się więc nowe wyzwania!

Magda Polańska
Reklama
Zobacz także
Reklama